Basın Bülteni 17.01.2014

1923 yılında aktif olarak hizmet ve faaliyetlerine başlayan odamızın özellikle 1990’lı yıllardan sonra yönetim ve hizmet anlayışında radikal değişiklikler yapılmıştır.

1990’lı yıllardan itibaren, personel kadrosunda yüksek öğrenim düzeyinde istihdam ile başlayan değişim hareketi, fiziki altyapının geliştirilmesi ile sürdürülmüş ve 2000’li yıllarda odamız, personel yapısını tamamen yüksek okul ve üniversiteli kadrolara çevirip, günceli yakalayabilme ve üye taleplerinin en

güvenli bilgi ve hizmetle aynı gün içinde karşılanabilmesi hedefine yönelmiş ve bu hedefi de yakalamıştır.

Pek çok kuruluş ve proje ile paydaş ve üyelik konumunu yakalayan odamız 2004 yılında Akredite olmak için TOBB’ye başvurmuş ve 2006 yılında Yönetim Kalitesi ve hizmet güvenirliği açısından çok önemli bir belge ve sistem olan Akreditasyon Sistemine dahil olmuş ve belgesini almıştır. Hemen akabinde TSE’den ISO 9001 Belgesini alarak Kalite Yönetim Sistemini uygulamaya başlamıştır.

Daha önce yerel bir mesleki kuruluş olarak kamu hizmeti sağlayan odamız Akredite olarak AB nezdinde de güvenli ve kalite standartlarına uygun hizmet veren kuruluşlar statüsüne yükselmiştir.

Sayın Hisarcıklıoğlu’nun da özellikle vurguladığı gibi, Odamızca verilen hizmetler artık 5 yıldızlı hizmet düzeyinde olup, verdiğimiz belgeler tam güvenli kurumsal belge düzeyinde kabul görmektedir.

90’lı yıllardan itibaren reel denk bütçe statüsünü yakalayan ve gerek bütçe gelirleri ve gerekse hizmet kalitesi yönünden çok büyük sıçramalar yaşayan odamız, bununla birlikte üyelerimiz ve kamuoyu nezdinde zaman zaman eliştirilire maruz kalmaktadır.

Üyeler bazında genel beklenti Odalarımızın finans sağlaması yönünde ağırlık kazanmaktadır.  Bir şekilde Esnaf Kefalet Kooperatifi gibi Odamızında finans desteği sağlamasını beklemektedir.

Ancak bu husus yasal şartlar nedeni ile mümkün değildir.

Odamızın sağlamış olduğu hizmetler genel olarak Ordu’nun makro sorunlarının çözümü ve fiziki altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli dokümantasyon çalışması yapmak ve siyasi irade nezdinde etkin bir yapı oluşturarak bu sorunların çözülmesi yönünde olduğundan gerek kamuoyunda ve gerekse üyelerimiz arasında hizmetin algılanması açısından bir noksanlık yaşanmaktadır. Tıpkı Belediyelerin su, kanalizasyon gibi altyapı yatırımlarının kamuoyunca fark edilmemesi gibi.

Oysa Odamız; Duble Sahil yolunun tamamlanmasından, fındık bedellerinin ödenmesi, Havaalanı ve Üniversitenin kuruluş ve tesis çalışmalarından, Akdeniz-Karadeniz duble yolunun yapılmasına kadar hemen hemen tüm makro çalışmaların içinde net  ve aktif olarak mücadele etmiş, hizmet vermiş ve buradaki başarılara bir katkı sağlamıştır.

Bugün Yönetim Kurulumuz, Karadeniz Akdeniz duble yolunun tesisi için çok büyük mücadele etmekte ve en son Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlık Müsteşarı ile Sivas-İskenderun ve Kayseri Ticaret Odalarının da katıldığı ortak hizmetten yararlananları bir araya getirmiş ve bu hizmetin hızlandırılması için çabalarını sürdürmeye devam etmektedir.

Sayın Başbakanımızın ilimizi ziyaretinde fiziki altyapı sorunlarının kalan kısmının giderilmesi için bizzat kendilerine sunduğumuz rapor ile Samsun-Sarp Karadeniz Tren hattı, Ordu Liman Tesisi ve Altınordu OSB Bölgesinin tesisi talepleri kendilerine iletilmiştir.

Hizmetlerimizin üyelerimize intikalini sağlamak için aksayan alanlarda yeni düzenlemelere gidilmekte ve bu kapsamda en az iki yabancı dil bilen personel temini, web sayfamızın güncelleştirilmesi ve doğrudan bilgi aktarılması gibi iyileşme çalışmalarına hız verilmektedir.

Daha iyi hizmet ve daha fazla sosyal ve iktisadi gruplara intikal edebilmek için projeleri bitmek üzere olan Yeni Oda hizmet Binamızın önümüzdeki günlerde temellerini atmayı planlamaktayız.

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi olarak hedefimiz; Bilgi ve dokümantasyon olarak daha fazla üyeye ulaşmak ve verdiğimiz hizmetlerin kalitesini, güvenirliğini her geçengün daha da artırarak hizmet kalitesinin çıtasını yükseltmektir.

Bu arada sizlere şunu da açıklamak isterim. Akreditasyon süreci hiçde kolay bir süreç değil.

Bu süreci yakalayabilmek için tüm personelimizi uzunca bir süre Kalite Yönetim Sistemi üzerine eğittik.

Kalite sorumlumuzu belirledik ve zaman zaman iç denetimlerimizi sistem içinde yaparak sistem içindeki aksamaları önlemeye çalıştık.

Önümüzdeki 4 yılın stratejik hedeflerini belirledik ve hizmetimizin “5 Yıldızlı” sürdürülebilmesi için hemen hemen tüm servisteki personellerimizi TOBB nezdinde iç hizmet eğitimlerine gönderdik ve göndermeye devam ediyoruz.

Şu anda her personelimiz kendi branşlarında, üyelerimizce getirilen sorunları çözebilecek veya hizmeti verebilecek düzeyde bulunmaktadır.

Odamızca verilen herhangibir belge tüm Avrupa Ülkelerinde doğrudan kabul edilebilen belgeler düzeyine erişmiştir.

İşte 5 Yıldızlı hizmet derken bunları kastediyoruz.

Servet ŞAHİN